Meer energie en minder stress door hardlopen
Hardlopen is goed voor je lichaam. Je krijgt meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. Het voorkomt ziektes en aandoeningen, vertraagt het verouderingsproces, helpt je langer te leven en het is goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart. Maar hardlopen kan ook je geest en mentale gezondheid een boost geven. Als je het maar op een ontspannen manier doet. Al jaren loop ik elke week de mooiste routes. Hardlopen is ondertussen mijn tweede natuur geworden. Ik geniet ontzettend van de vele meters die ik loop in de prachtige natuur. Van korte routes tot hele marathons. Uit elke afstand en ieder loopje haal ik plezier. Hoe ik dat doe? Door te rennen op een fijne en ontspannen manier. En ook ik deed dat niet altijd. In het verleden heb ik vele jaren en kilometers gelopen met als doel presteren. Ik zeg niet dat deze manier van hardlopen slecht of niet goed voor je is. Ik wil je alleen laten inzien dat er ook een andere manier is; hardlopen zónder prestatiedruk. In deze blog vertel ik je meer.
Hardlopen zonder prestatiedruk
Iets wat ik pas later in mijn hardloopcarrière geleerd heb. Deze manier van hardlopen brengt mij, ook in mijn dagelijkse leven, enorm veel. Toen ik op 17-jarige leeftijd plotseling mijn vader verloor vond ik het lastig om te gaan met mijn emoties. Ik begon met hardlopen. Ik rende destijds misschien wel weg voor mijn verdriet. Zodra ik liep voelde ik minder en had ik minder gedachten. Ik zette mijn verdriet om in energie. Ik besteedde steeds meer en meer tijd aan het hardlopen. Ik was er goed in, had er aanleg en talent voor en ook dat zorgde ervoor dat ik continu bezig was mezelf te verbeteren en mijn grenzen te verleggen. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Zolang je goed op je lichaam past is deze manier van hardlopen een fantastische sport. Toch kwam er bij mij op een gegeven moment een besef. De vele tijd die ik in het hardlopen stak wou ik niet het gevoel hebben ergens voor weg te rennen. Genieten en in het moment zijn; dát had ik nodig. Zonder prestatiedruk, maar met plezier.
Onze natuurlijke gedachtegang zegt dat als we gaan sporten, we moeten presteren. We praten met elkaar over gemiddelde snelheden, verloren kilo’s en afstanden. We willen (te snel) vooruitkomen en stellen vaak onrealistische doelen. Nog voor je ontspannen 5 kilometer kunt rennen wil je al de Erasmusbrug trotseren tijdens de Marathon van Rotterdam. Valt het dan tegen omdat je niet snel genoeg je afstand kunt verlengen? Of voel je je uitgeput omdat je te veel en te vaak traint? Dan raak je in een negatieve flow, voel je je ontmoedigt en stop je. De kunst is dus om te gaan hardlopen op een manier die bij jou en je lichaam past.
Besef je ook goed dat niet iedereen gebouwd is om dezelfde prestaties te leveren. Zo rent niet iedereen een hele marathon. Je hebt te maken met aanleg, talent en karakter. Voor de één gaat het rennen makkelijk, de ander moet er meer moeite voor doen. Dat is niet erg, dat is een feit. Accepteer en omarm je eigen kunnen en focus je op wat er in je eigen macht ligt.
Optimale samenwerking lichaam en geest
Maar hoe verander je dat dan? Allereerst moet je zorgen dat je het rustig opbouwt zodat je op een verantwoorde manier rent. Als je dit doet besef je al gauw dat er in je hoofd tijd en ruimte over blijft om te genieten. Daarnaast moet je uitgaan van de kracht en energie van je eigen lichaam. Niet vergelijken met een ander dus! Wees trots op wat jij kunt in plaats van te willen wat een ander kan. Dát geeft je mind een positieve boost. Tot slot bepaal je je doel, maar zorg je dat deze realistisch en haalbaar is. Door op jouw tempo in beweging te komen geef je je (misschien wel overbelaste) brein die welverdiende rust. En geloof me maar; met de juiste mindset ben je al een heel eind!
Je hardloopdoel
Ik zei het al eerder; pas je doel aan op je eigen niveau. Als je een beginnend loper bent is het niet realistisch elke maand een (halve) marathon te rennen. Bovendien is direct te veel willen niet goed voor je lichaam. Conditioneel gaat het misschien vlot en goed, je lichaam moet ook wennen aan de nieuwe trainingsbelasting. Geef jezelf de tijd om je lichaam te laten wennen. Uiteindelijk vergroot je hiermee je bereik vanzelf. Dat doel van elke maand een (halve) marathon rennen komt dan misschien volgend jaar wel. Of het jaar erna. Vind je het lastig om realistische doelen te bedenken? Denk aan elke maand een vroege vogel loopje rennen, elke maand een loopje waarbij je de omgeving in je opneemt of gewoon een langzaam of juist snel rondje. Experimenteer en kijk wat voor jou werkt!
Wees trots op jezelf
Het allerbelangrijkste! Vergelijk jezelf nooit met andere mensen uit je omgeving of op bijvoorbeeld social media. Je rent voor jezelf, niet voor een ander. Je bent niet pas goed genoeg als je een bepaald tempo of een bepaalde afstand loopt. Je bent goed als je gewoon gaat en bezig bent met je eigen hardloop reis. Wees dus ook trots als het een keer niet zo lekker gaat. Je werkt er tenslotte aan!
Motivatietips hardlopen
Want hoe leuk en gezond het ook is, soms heb je gewoon een duwtje in de rug nodig. Met deze tips maak je het hardlopen leuker. Zelfs als je even in een dipje zit.
Zoek een loopmaatje
Spreek met iemand af op een vast moment in de week. Samen is tenslotte leuker dan alleen. Zoek wel een loopmaatje die op hetzelfde tempo loopt en neem samen gezellig de dag door.
Early bird
Ga in de ochtend vroeg een rondje rennen. Voor je drukke planning begint heb jij je looprondje alweer gemaakt. Het is efficiënt en zorgt ervoor dat je de hele dag profiteert van het trotse gevoel dat je bent gegaan.
Spotify
Houd je van muziek luisteren tijdens het hardlopen? Maak op Spotify een fijne playlist aan. Oortjes in en gaan! Op Spotify vind je daarnaast veel (interval) trainingen die je helpen af te wisselen in tempo of oefeningen tussendoor te doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de intervaltraining Tabata? Dit is een type intervaltraining waarbij je zelf de intensiviteit van de training bepaalt. De hele workout duurt maar 4 minuten en bestaat uit 8 intervallen. Dat betekent 20 seconden bewegen en 10 seconde rust, 20 seconden bewegen en dan weer 10 seconden rust. De beweging kan bestaan uit cardiotraining of krachtoefeningen. Bijvoorbeeld opdrukken, push ups, squats, touwtjespringen of sprintjes trekken. Het is wel belangrijk om na elke rust de training op hetzelfde niveau te houden. Wil je langer bewegen dan herhaal je de workout gewoon een aantal keer. Probeer het maar eens!
Voel je mooi!
Niks is motiverender dan een outfit die lekker zit en je een goed gevoel geeft. Rennen op schoenen die niet fijn zitten of met een broek die steeds afzakt is nooit een goed idee. Trakteer jezelf één keer in de zoveel tijd op iets nieuws. Het geeft naast je motivatie ook je zelfvertrouwen een boost.
Wissel je tempo af
Ren bijvoorbeeld in een park of bos een aantal rondjes. Maak het rondje steeds een beetje groter, ga een rondje langzamer of juist sneller. Varieer er lekker op los!
Ga voor afwisseling
Van elke dag hetzelfde rondje rennen wordt niemand blij. Ga eens dichtbij huis rennen of pak juist de auto en verken een ander gebied. Ren eens over asfalt, door het bos, over het strand, door een rustig natuurgebied of het centrum. Zoek uit waar jij het meeste van geniet.
Geef niet op
Misschien kom je jezelf een keer goed tegen en schrikt dat je af. Bedenk ook dat het niet altijd vanzelf gaat. Het leven bestaat uit keuzes maken en prioriteiten stellen. Iedere dag zijn er honderden redenen te bedenken waarom je niet kan rennen vandaag. De kunst is er 101 te bedenken waarom je wel moet gaan. Geef niet op. Ook als je een tijdje uit de ‘running’ bent. Iedere dag is geschikt om opnieuw te beginnen.
Slecht weer bestaat niet
Slechte kleding wel. Ieder excuus, zoals regen buiten, is op te lossen. Als het regent check je buienradar. Het regent namelijk bijna nooit 24 uur per dag. Daarnaast zorg je voor goede kleding die je droog en warm houdt. Is het buiten 30 graden dan ga je als de zon nog niet op is of alweer onder is. Als het buiten regent en je gaat toch lopen train je je lichaam te lopen in lichamelijk en mentale moeilijkere omstandigheden. Resultaat: je groeit mentaal. Daarnaast is de concentratie zuurstof in de lucht bij regen ook nog eens hoger. Ren je op een hete dag voor zonsopkomst? Dan kan je de hele dag op het positieve gevoel wat de beweging je geeft teren.
Get inspired!
Volg op social media bepaalde atleten of sportliefhebbers die je inspireren. Misschien delen ze waardevolle tips, misschien zie je ze als voorbeeld. Ook al ken je ze niet persoonlijk, ze kunnen je motivatie zeker een boost geven. Ook ik word geïnspireerd door andere sportievelingen. Zo heeft @meikekuipersnl mij gemotiveerd om iedere maand een halve marathon te rennen.
Challenges op social media
Online zijn tal van challenges te vinden op ieder niveau. Het maakt hardlopen leuk en doordat je het gevoel hebt dat je het samen doet met de andere deelnemers van de challenge werkt het motiverend.
Mind and Running organiseert regelmatig leuke online challenges. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.
Doe mee aan een hardloopevenement
Want ook die zijn echt niet alleen voor ervaren hardlopers. Er worden het hele jaar ontzettend veel hardloopevenementen georganiseerd door heel Nederland. Voor ieder niveau. Loop binnenkort je eerste 4 mijl door een leuk centrum of ga helemaal uit je comfortzone en ren bijvoorbeeld de Mud Masters of een obstacle run!
Mind and Run Friesland
Maar ook een goede techniek kan je helpen comfortabeler en zonder blessures te rennen. Hierdoor krijg je automatisch meer plezier tijdens je loopjes. Wist je bijvoorbeeld dat de stappen die jij per minuut (SPM) zet enorme invloed hebben op de belasting van je voeten? Hoe meer stappen je per minuut zet, hoe meer contact je hebt met de grond en de druk op je voet verdeelt. Dus; kleinere stapjes is een kleinere kans op blessures!
Wil jij ook meer van bovenstaande tips? En meer leren over hardlopen en de bijbehorende ademhalingstechnieken? Ervaren hoe je op een ontspannen en fijne manier kunt leren rennen? Zodat jij eindelijk kunt genieten van het rennen, de omgeving en het moment? Doe mee met de cursus Mind and Run. In deze cursus geef ik je handvaten die je leren te hardlopen in het hier en nu zonder prestatiedoelen. Klik hier voor meer informatie en bekijk hier de cursusdata. Direct aanmelden doe je hier.
Let’s get started
Nu ben ook jij klaar om te gaan hardlopen zonder prestatiedruk. Het zal je beleving omtrent hardlopen volledig veranderen. Meer energie en minder stress in je dagelijkse leven, en dat door hardlopen. Wat wil je nog meer?
Liefs,
Wietske
Deel jouw hardloopervaringen of andere tips die jou helpen met mij op Facebook of Instagram!