6 tips om in het nieuwe jaar meer te bewegen
Het nieuwe jaar is begonnen. De vettige oliebollen, alcoholische drankjes en uitgebreide kerstdiners zijn verleden tijd. Nu ook de kerstvakantie afgelopen is, is de kans groot dat je toe bent aan een frisse start. Het is tijd voor goede voornemens! Meer bewegen is een hot item op de lijstjes met goede voornemens. En waarschijnlijk ook ieder jaar opnieuw. Want hoe goed je januari ook begint, in maart verslapt je aandacht en ben je door de drukte van alledag niet meer gefocust op je goede voornemen. En dat vind ik zonde. Want of je nu gezonder wilt leven, je fitter wilt voelen, bewuster met je lijf wilt omgaan, beter voor jezelf wilt zorgen, meer energie wilt of juist meer tijd voor jezelf zoekt. Meer beweging gaat je bij al deze dingen helpen. Ik geef je 6 tips zodat jij van je goede voornemen een blijvende gewoonte maakt. Klaar om in 2025 meer te bewegen?
Tip 1: Maak een plan
En maak deze zo concreet en realistisch mogelijk. Waarom? Het geeft je iets om naartoe te werken en maakt je gemotiveerder het te gaan halen. Neem een moment om je voornemen onder de loep te nemen. Want wat bedoel je precies met meer bewegen? Het is een persoonlijk doel, jouw doel. Vergelijk jezelf niet met wat een ander allemaal al doet en kan op sportief vlak. Het heeft geen zin om van nul beweging te streven naar het lopen van een marathon en het is ook niet handig een doel te stellen waarvan je vooraf al weet dat het je niet gaat halen. Een dikke domper voor je motivatie. Wil je beginnen met hardlopen? Of wil je in 2025 juist een langere afstand rennen? Wil je dit jaar voor het eerst op wintersport? Of liever een oude sport waar je altijd zoveel plezier uit haalde weer oppakken? Of zet jij in op meer wandelingen met je trouwe viervoeter? Alles is goed. De kunst is om de lat niet te hoog te leggen, maar tegelijkertijd uitdaging te zoeken en je eigen grenzen verleggen.
Heb je je doel helder, zet dan op papier wat je moet doen om je doel te behalen. Zoek bijvoorbeeld een hardloopgroep, een geschikt trainingsschema of bepaal dat je elke dag 15.000 stappen wilt zetten.
Tip 2: Kies iets wat bij jou en je levensstijl past
Meer bewegen is enorm breed. Misschien denk je als eerste aan hardlopen, maar als je een hekel hebt aan rennen ga je dit echt geen jaar volhouden. Misschien wil je iedere dag 2 uur krachttraining doen, maar als je een fulltime baan hebt werk je jezelf uiteindelijk over de kop. Het doel moet passen bij hoe je op dit moment leeft en waar jij blij van wordt.
Waar word jij enthousiast van? Waar krijg je nieuwe energie van? Misschien wel van baantjes trekken, mooie tochten op je racefiets, een balletje slaan op de tennisbaan of gezellig paddelen met je vriendinnen. Of zou je graag iedere ochtend starten met een yoga oefening of na je werk even vrijuit dansen in de woonkamer? Bewegen is bewegen en er is geen goed of fout. Als jij iets doet wat je leuk vindt en wat makkelijk in je leven past kost het je een stuk minder moeite.
Tip 3: Plan je beweegmomenten in
Het vasthouden van je goede voornemen wordt makkelijker als je het inplant. Per week kijk je wanneer je gaat bewegen. Als je dit bijvoorbeeld iedere zondagavond doet krijgt het een plekje in je week. Door de beweegmomenten in te plannen maak je ze prioriteit. Net zoals je dat ook voor je andere afspraken doet. Zo voorkom je dat je smoesjes gaat bedenken of er door tijdgebrek niet aan toekomt.
Door vooruit te plannen houd je daarnaast ook makkelijker rekening met je eigen voorkeuren. Beweeg je liever in de ochtend? Of juist later op de avond? Door te plannen voorkom je dat je door tijdgebrek moet bewegen op een voor jou niet fijn tijdstip of moment op de dag.
Mijn eerste ervaring in een ijsbad. Voor mij een unieke nieuwe ervaring die me helpt bij het fit blijven. Een mooie manier om jezelf te belonen als je goed bezig bent!
Tip 4: Motiveer jezelf en houd het leuk
De steun van vrienden en familie kan je helpen, maar uiteindelijk moet jij het doen. Wat zorgt ervoor dat jij je goede voornemen gaat volhouden? Denk hierover na en ga ermee aan de slag. Geef jezelf bijvoorbeeld na iedere succesvolle maand een beloning. Een beloning in de vorm van een cadeautje voor jezelf of in de vorm van een nieuwe ervaring. Of misschien helpt het jou je voortgang op social media apps zoals Strava bij te houden. Daadwerkelijk zien dat je vooruit gaat is de beste motivator ever. Maar ook een mooie sportoutfit, lekker zittende schoenen en goede materialen zorgen bij sommige mensen voor een motivatie boost. Of misschien haal jij motivatie uit het feit dat je ergens naar kan uitkijken. Plan dan in het komende jaar alvast sportieve activiteiten in die te maken hebben met je doel. Een leuk sportief evenement, een uitdaging met je familie, een georganiseerde wandeling, loop of wedstrijd. Het kan van alles zijn. Wil je het helemaal onvergetelijk maken? Kijk dan eens naar sportieve evenementen in het buitenland. Een mini vakantie is de allerbeste beloning die jezelf kan geven!
Ook het delen met vrienden en familie van succesmomenten helpt om jezelf te motiveren. Maar de belangrijkste motivatie die helemaal uit jezelf komt is toch wel het feit dat je trots op jezelf bent. Op waar je mee bezig bent en hoever je al bent gekomen.
Tip 5: Rust
Bouw het rustig op. Het is misschien verleidelijk direct vol gas te geven, maar door het rustig op te bouwen heb je meer kans het vol te houden. Daarnaast is te snel te veel willen een belangrijke oorzaak voor veel blessures, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Je focus ligt misschien op meer bewegen, maar je rust pakken is ook belangrijk. Probeer meer mindful te leven, zowel in je privéleven als op je werk. In het moment zijn geeft je energie. Energie die je kan gebruiken voor het behalen van je doel.
Tip 6: Laat je begeleiden
Want je hoeft het helemaal niet alleen te doen. Als je het moeilijk vindt de motivatie zelf te vinden of gewoon behoefte hebt aan bewegen in een groep volg dan een cursus Mind and Run of Mind and Walk. Zonder prestatiedruk met een fijne groep mensen bewegen in de natuur. Een cursus levert je een heleboel op, maar het belangrijkste is dat je het plezier in bewegen terugvindt.
Ook als je om wat voor reden dan ook juist liever niet aansluit bij een groep heeft Mind and Running passende begeleiding voor je. Lees hier meer over de mogelijkheden voor 1 op 1 coaching. Samen vinden we jouw vuur terug!
Als je deze tips toepast wordt 2025 het jaar waarin jij van meer bewegen een blijvende gewoonte gemaakt hebt.
Enige nadeel: moet je voor volgend toch echt op zoek naar een nieuw goed voornemen 😉
Liefs,
Wietske
Heb jij andere tips die jou helpen om meer te bewegen? Deel het met mij op Facebook of Instagram!