Waarom wandelen zo goed voor je is
Bewegen is gezond en door te bewegen verbrand je calorieën. Dat weten we allemaal. Maar weet je ook dat regelmatig bewegen je immuunsysteem een boost geeft? Dat je er dieper en beter door slaapt? Dat het stress vermindert én zorgt voor een beter humeur? En dat zijn nog lang niet alle voordelen van iedere dag bewegen. Je kunt op allerlei verschillende manieren en op ieder niveau bewegen of sporten. In deze blog leggen we de focus op bewegen in de vorm van wandelen. Als gedreven sportinstructrice, groot liefhebber van zowel wandelen als hardlopen én eigenaresse van Mind and Running geef ik je een aantal tips om te bewegen zonder prestatiedruk. Zodat ook jij (weer) plezier in bewegen krijgt.
4 redenen om iedere dag te wandelen
Waarom iedere dag wandelen? Omdat het zorgt voor:
Minder stress
Door wandelen verjaag je stresshormonen zoals cortisol. Wandelen vertraagt en helpt je onthaasten. Vertragen en tegelijkertijd bewegen. Klinkt misschien niet logisch, toch is het een goed idee. Door je tempo te verlagen en je bewuster te zijn van je zintuigen ervaar je een diepe(re) ontspanning en minder stress. Loop door het bos en kijk eens écht om je heen, snuif de geur van het mos op, voel de wind, de zon en luister naar de geluiden. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? En wat ruik je? Als je dit doet ben je in het hier en nu en ontstaat er ruimte om ‘uit je hoofd’ te komen. In Japan noemen ze dit Shinrin Yoku, wat letterlijk ‘baden in het bos’ betekent. Natuurlijk neem je geen echt bad in het bos. Wel dompel je je onder in het groen en alles om je heen. Onthaast in de natuur, die oordeelt nooit. Bewegen draait namelijk niet alleen om een goede tijd, de afstand die je aflegt of het presteren.
Een beter humeur
Wandelen maakt het hormoon serotonine aan. Dit stofje maakt je gelukkiger en helpt je minder negatief over jezelf te denken. En dat willen we allemaal toch? Dit geluksgevoel ervaar je niet alleen tijdens het wandelen, maar ook erna. Heb je bijvoorbeeld voor je werkdag al een stuk gelopen? Ben je trots op jezelf en zit je hierdoor in een goede flow? Dit gevoel blijft de hele dag bij je.
Wanneer je lijf in beweging is, zorg je ook voor beweging in je hersenpan. Wandelen kan je bijvoorbeeld inzichten brengen die je in de waan van de dag niet krijgt. Simpelweg omdat je geen tijd neemt om erover na te denken. Soms heb je veel aan je hoofd. Als je even uitcheckt bij jezelf en je focus verlegt ziet de wereld er 9 van de 10 keer daarna weer anders uit. Het verandert je probleem niet, de manier hoe je ernaar kijkt wel. Het mooie van een cyclische beweging zoals wandelen is dat je óf alle tijd kunt nemen om na te denken óf juist het piekeren tijdelijk uit zet door op te gaan in je omgeving en het moment. Het is maar net waar jij op dat moment behoefte aan hebt.
Een betere nachtrust
Wandelen is een natuurlijk medicijn voor een betere nachtrust. Ik zei het al eerder; wandelen zorgt voor minder stress en een beter humeur. Hierdoor slaap je makkelijker in en is de kwaliteit van je slaap beter.
Een boost voor je immuunsysteem
Iedere dag wandelen zorgt voor een ijzersterke weerstand. Hierdoor ben je minder vatbaar voor een griepje en voel je je fitter en weerbaarder.
Wandelen is daarnaast goed voor een betere concentratie en het stimuleert je creativiteit. Loop je dus even vast achter je bureau? Strek je benen! Zie wandelen als een vorm van ‘spelen’. Waarbij je de wereld vanuit jouw drijfveren ontdekt. Een simpele manier om je impulsen te volgen en datgene te doen waar je blij van wordt. Het betekent ook dat je, net als een kind, fouten mag maken en steeds opnieuw probeert wat voor jou werkt. Waar wacht je nog op? Kom van de bank af, trek je wandelschoenen aan en wandel met me mee!
Wandelen is saai
Wandelen saai? Helemaal niet! Vroeger had wandelen misschien een suf imago, vandaag de dag gelukkig niet meer. Tijdens het wandelen kun je zelfs nóg meer beweging toevoegen om je hartslag en ademhaling omhoog te brengen. Gebruik bijvoorbeeld de obstakels, materialen en voorwerpen die je onderweg tegenkomt. Denk aan push ups bij een bankje, over een boomstam springen, over een hekje klimmen of een heuvel oprennen. Stimuleer je creativiteit en gebruik je omgeving als inspiratiebron!
Denk klein(er)
‘’Je bent pas sportief als je op een goed tempo een halve marathon rent.’’ Of ‘’Je doet er alleen toe als je een afgetraind lijf hebt.’’ Gedachten die misschien wel in je hoofd zitten, maar zeker niet waar zijn. Het maakt niet uit op welk niveau je beweegt, het gaat erom dát je het doet. Ook als je 1,5 kilometer per dag loopt ben je goed bezig. Stem de intensiteit van het bewegen af op je huidige conditie. Alleen dan ervaar je plezier en zal beweging een vast onderdeel van je routine worden. En onthoud; ook met kleine stapjes maak je meters!
Tips om meer te wandelen
Tips die je makkelijk in je dagelijkse leven toepast:
– Laat wat vaker de auto staan. Ga bijvoorbeeld eens wandelend naar de supermarkt.
– Laat je onderweg uit de auto zetten en loop het laatste stukje richting huis.
– Plan een beweegbreak in op werkdagen. Zelfs door een half uurtje bewegen voel je je daarna energieker.
– Doe een lunch wandeling. Alleen of samen met je collega’s.
– Zelf geen hond? Leen de hond van de buren voor zijn dagelijkse ronde.
– Houd je dagelijkse stappen bij. Na een goede dag krijg je motivatie om de dag erna ook veel stappen te zetten.
– Een blokje om met de kinderen op de fiets, skelter of skeelers? Wandel gezellig met ze mee.
– Zit jij elke zaterdagavond met hapjes onderuitgezakt op de bank? Pak een gezonde picknick in en ga met elkaar naar buiten. Wandelen in plaats van bankhangen!
Houd het leuk
Iedere dag wandelen klinkt makkelijk. In de praktijk schiet het er misschien bij in. Misschien kom je jezelf een keer goed tegen en schrikt dat je af. Bedenk ook dat het niet altijd vanzelf gaat. Het leven bestaat uit keuzes maken en prioriteiten stellen. Iedere dag zijn er honderden redenen te bedenken waarom je niet kan wandelen vandaag. De kunst is er 101 te bedenken waarom je wel moet gaan. Om die redenen te kunnen bedenken is het van belang bewegen leuk te maken en vooral te houden.
Tips om wandelen leuk te maken
– Ga steeds op zoek naar nieuwe routes, niemand wordt blij van elke dag hetzelfde blokje wandelen. Rijd eens naar een mooi natuurgebied in de buurt. Ook rondom je huis kun je makkelijk afwisselen in routes.
– Houd je van muziek luisteren tijdens het wandelen? Maak op Spotify een fijne playlist aan. Oortjes in en gaan!
– Spreek met iemand af op een vast moment in de week. Bewegen en sporten is voor veel mensen belangrijk omdat het sociale contacten oplevert. Samen bewegen is tenslotte veel leuker dan alleen.
– Doe mee aan challenges op social media. Samen met al je vriendinnen meedoen aan ‘The Daily Mile’. Het werkt motiverend én is gezellig.
Mind and Running organiseert regelmatig leuke online challenges. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.
– Doe mee aan evenementen in de buurt waarbij je in groepsverband beweegt.
Mind and Running organiseert verschillende evenementen. Check de agenda voor bijvoorbeeld de eerstvolgende ‘Proef & Beleef Wandeling’.
– Wees ook trots op jezelf als het wandelen een keer niet zo lekker gaat. Je bent tenslotte wel gegaan!
– Heb je een dag niet gewandeld? Geef niet op. Iedere dag is geschikt om opnieuw te beginnen.
En misschien wel het allerbelangrijkste om het leuk te houden; onthoud dat iedere dag bewegen niet betekent dat je daarnaast op een streng dieet moet en elke dag afziet. Een dagje even niks, een borrel en lekker eten hoort er gewoon bij. Je leeft ten slotte maar één keer. Juist als je van je dagelijkse beweging routine wilt maken is het belangrijk jezelf te belonen. Sport is een groot onderdeel van mijn dagelijkse leven. Ik ben iedere dag met sport bezig en ren geregeld een (halve) marathon. Daarnaast houd ik ook gewoon van een drankje en een hapje. En ik geloof oprecht dat dat kan. Balance is key!
Mind and Walk Friesland
Wil jij ook de kracht van wandelen ervaren? Doe mee met de 6-weekse cursus Mind and Walk. In deze cursus geef ik je handvaten die je leren te wandelen in het hier en nu zonder prestatiedoelen. Klik hier voor meer informatie en bekijk hier de cursusdata. Direct aanmelden doe je hier.
Wandel jij wel eens? Deel je ervaringen of andere tips die jou helpen met mij op Facebook of Instagram!
Liefs,
Wietske